Cannabisodlingsguiden av Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Melass fungerar som ett viktigt verktyg i många ekologiska cannabisodlares arsenal. Denna söta och klibbiga substans introducerar massor av sockerarter och nyttiga näringsämnen i odlingsmediet och göder både växterna själva och nyttiga jordmikrober.

Vad är melass?

Melass är ett mörkt, sött och sirapsliknande ämne som härrör från bearbetning av både sockerbetor och sockerrör[1]. Melass göra av rester som finns kvar från kristallisationsprocessen av socker, från vilken inget mer socker kan erhållas med fysikaliska metoder. Den görs genom att till exempel koka saften från sockerröret tills vattnet delvis avdunstar, vilket bildar en sirapsliknande produkt som halvkristalliserats[2].

 • Varför är socker viktigt för cannabis?

Det kan komma som lite av en överraskning, men socker är avgörande för en hälsosam och robust utveckling av cannabisväxter[3]. Socker är inte bara ansvarigt för energimetabolismen, det fungerar även som en typ av kemisk budbärare som hjälper till att främja hälsan under hela cannabislivscykeln[4]. Produktion och distribution av sockerarter är något cannabis gör naturligt, men det kan använda hjälp i form av olika metoder och kosttillskott. Här anländer melass.

Vilka är fördelarna med melass för cannabisplantor?

Även om det ibland används som sötningsmedel eller matlagningsingrediens, används melass också för att förbättra hälsan och avkastningen hos cannabisplantor. Denna klibbiga sirap innehåller en mängd näringsämnen som hjälper till att driva växtutveckling och markhälsa, inklusive:

 • Kolhydrater: Dessa enkla sockerarter fungerar som en livgivande energikälla för nyttiga mikrober i jorden. När du matar bakterier och svampar i rhizosfären förökar de sig och hjälper växter att ta till sig näringsämnen.
 • Kalcium: Detta mineral spelar en avgörande roll i växtfysiologi och bidrar till vävnadstillväxt och cellväggarnas strukturella integritet.
 • Järn: Detta viktiga mikronäringsämne spelar en grundläggande roll i metaboliska processer som DNA-syntes, andning och fotosyntes.
 • Selen: Selen hjälper till att minska växtstress och aktiverar viktiga antioxidanter och enzymer.
 • Koppar: Koppar hjälper växter att skapa energi och andas, och spelar även en roll i nedbrytningen av kolhydrater och proteiner.
 • Magnesium: Magnesium utgör kärnan i klorofyllmolekylen i växtvävnad, vilket innebär att brister kan leda till brist på klorofyll och sedan hämmad tillväxt.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

Typer av melass

Nu vet du de många fördelarna som melass kan erbjuda cannabisodlaren, från viktiga växtnäringsämnen till sockerarter som föder mikrobiellt liv[5]. När du handlar melass kommer du snabbt att upptäcka några olika typer. Kolla in skillnaderna nedan för att se vilken som är perfekta för gräs.

 • Lätt melass

Lätt melass, även känd som "första" eller "söt" melass, är inte lika smakrik och även ljusare i färgen än andra alternativ. Den är gjord från den första kokningen av antingen sockerbetan eller -rör. Ljus melass är, som du kanske gissar, ljus i färgen och erbjuder en mildare eller sötare smak som är mer tilltalande eftersom endast en liten andel av sockret har extraherats. Du hittar lätt melass främst i bakverk, marinader och såser.

Melaza
 • Medium eller mörk melass

Mörk eller "andra" melass har en djupare färg och görs efter den andra kokningen av sockerrörs- eller betor. Dessa typer har en mycket starkare smak än ljus melass, och den mörka färgen härrör från den ökade koncentrationen av kolhydrater. Mörkt melass är mindre sött och erbjuder en underliggande smak av pepparkakor.

Melaza
 • Blackstrap Melass

Blackstrap melass tar rikedom och mörker till en annan nivå. Den är resultatet av en tredje kokning och är som sådan mycket mindre söt och mycket mer bitter än andra. Blackstrap melass är extremt trögflytande, tät och förekommer ofta i salta recept som bakade bönor.

Melaza
 • Sirap

Mycket lättare. Även om den är sötare än alla typer av melass, har den också en lätt bitterhet. Men, precis som melass, kommer sirap också från kokning av rå juice. Tillverkare tar helt enkelt bort sirapen från kokningen tidigare i processen.

Melaza
 • Svavelhaltig vs osvavlad melass

Ibland lägger tillverkare till svaveldioxid i sin melass. Detta fungerar som ett konserveringsmedel och förbättrar produktens hållbarhet. Denna process kan dock påverka smaken av melass och göra den även olämplig för användning i trädgården.

Smakmässigt ger tillsatsen av svaveldioxid melass en kemisk smak. Konserveringsmedlet verkar också för att döda mikrober, vilket innebär att det skadar nyttig mångfald i din jord. Välj därför alltid svavelfri melass för användning i trädgården.

Melass eller honung?

Om melass innehåller sockerarter som hjälper mikrober att frodas och plantor växer, varför inte använda honung istället? Honung innehåller mycket socker och fungerar även som rotstimulerande medel vid kloning av sticklingar. Men melass ta med mer än bara socker på bordet. Stora mängder viktiga näringsämnen gör melass till det överlägsna valet när man siktar på stora skördar.

Hur och när man använder melass i cannabisodling

Så, med ovanstående kunskap i åtanke, hur ska du gå tillväga för att använda melass när det gäller att odla gräs? Kolla in teknikerna nedan för att upptäcka olika sätt att använda melass i din trädgård eller odlingsrum.

Vilken typ av melass är bäst för cannabis?

Innan vi går in på hur man använder det, låt oss bestämma oss för den bästa typen av melass att använda. Vi rekommenderar att du siktar på osvavlad blackstrap melass. Denna tjocka och mörka version erbjuder en mycket mer koncentrerad källa till sockerarter som kommer att få det mikrobiella livet i din jord att blomstra.

Använda melass i jord

Du kan förbättra din jord med melass snabbt och enkelt. Det finns två sätt att lägga till det i ditt odlingsmedium, antingen genom vatten eller i torr form.

Vattna med melass

Använd dessa steg för att vattna dina växter med melass:

 1. Fyll en vattenkanna med ljummet vatten.
 2. Tillsätt 4–5 ml melass per liter vatten och rör om ordentligt.
 3. Behåll denna koncentration under hela den vegetativa fasen och applicera 1–2 gånger i veckan.
 4. Håll ett öga på eventuella tecken på näringsbränna och minska din gödning om du ser dessa inträffa.
 5. Öka dosen till 8–10 ml under blomningsstadiet för att möta ökad efterfrågan på kalium.
Riego con melaza

Förbättra jorden med torr melass

Torr melass är en blandning av korn dränkta med melass. Så här använder du det.

 1. Använd en skopa för att mäta upp 500 g melass.
 2. Applicera denna volym för varje 4–6 m² jord för att berika ditt odlingsmedium i början av odlingscykeln.
 3. Applicera samma mängd strax under toppjorden i början av blomningsfasen.
Mejora el suelo con melaza seca

Använda melass som bladsprej

Bladsprejer låter näringsämnen passera direkt genom bladen via epidermis och små stomata (porer). Detta gör det möjligt för odlare att snabbt åtgärda eventuella tecken på brist.

För att göra din egen melassbladspray, använd dessa steg:

 1. Tillsätt en liter ljummet vatten i en sprayflaska.
 2. Tillsätt en fjärdedel av en tesked melass i flaskan.
 3. Blanda lösningen noggrant genom att röra om och skaka.
 4. Spraya rikligt på bladen på dina cannabisplantor.
 5. Applicera igen en gång varannan vecka under hela växtcykeln.

Användning av melass som en naturlig insekticid

Du kan också använda formeln ovan för att hantera skadeinsekter[6]. Detta preparat kommer inte bara att leverera viktiga näringsämnen direkt genom bladen, det kommer även att hjälpa till att förhindra och avlägsna sugande insekter som skadar löv, stjälkar och grenar.

Denna formel fungerar bra för att hantera skadeinsekter som bladlöss, vitflugor och nätskinnbaggar.

Uso de melaza para pulverización foliar

Användning av melass i kompostte

Kompostte utnyttjar kraften i mikrobiellt liv och viktiga näringsämnen[7]. Dessa formler fyller plantor med livgivande ämnen som hjälper till att öka växternas hälsa och öka din produktivitet.

Tillsätt en tesked osvavlad blackstrap-melass till din kompostte-beredning för en extra skjuts med kolhydrater och avkastningshöjande mineraler.

Tips för att använda melass med cannabis

Att använda recepten och metoderna ovan hjälper till att öka hälsan hos dina växter och jord samtidigt som du förbättrar skörden längs vägen. Tipsen nedan hjälper dig att förfina färdigheten att arbeta med melass när du odlar cannabis. Lär dig när du ska sluta använda den, hur du kombinerar den med andra tillägg och vilka de bästa alternativen är.

 • När man ska sluta använda melass

Att använda melass kan bli problematiskt under vissa omständigheter[8]. Det är till exempel möjligt att ge dina växter för mycket av det goda. När du tillför för mycket näringsämnen i jorden kan rötter och blad brännas. Om du upptäcker tecken på näringsbränna, sluta applicera melass tills problemet löst sig.

 • Kombinera melass med rhizobakterier

Melass hjälper till att mata de mikrober som redan finns i jorden. Men du kan lägga till ett extra slag till din beredning genom att lägga till rhizobakterier också[9]. Den här typen av bakterier gör en värld av nytta genom att hjälpa till att frigöra näringsämnen och bekämpa patogener.

 • Melass kontra kommersiella kosttillskott

Ta en titt på ingredienslistan på många ekologiska kosttillskott. Märker du något konsekvent? Massor av dem innehåller melass! Melass uppnår mycket liknande resultat som många färdiga lösningar som finns på hyllorna. Vissa av dessa produkter innehåller dock ytterligare godsaker, och vissa odlare föredrar helt enkelt att använda dessa kosttillskott istället för att ta sig tid att göra sina egna.

 • Melassalternativ

Melass är lätt en av de billigaste och mest effektiva jordförstärkarna som finns. Men om du inte kan komma åt melass finns det några alternativ som också fungerar bra. Dessa inkluderar:

 • Honung
 • Agave
 • Glukossirap

Varför melass är utmärkt för hälsosam tillväxt av cannabisplantor

Melass innehåller en enorm mängd viktiga mineraler som behövs för att gräsplantor ska överleva och frodas. Vid sidan av denna enorma fördel hjälper den till att väcka marken till liv genom att mata nyttiga bakterier och svampar. Detta gör det sedan möjligt för växter att utnyttja ännu mer näringsämnen som redan finns i jorden. Den bästa delen? Melass är billigt och supereffektivt!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Ansvarsfriskrivning:
Detta innehåll är endast i utbildningssyfte. Informationen som ges är tagen från forskning som samlats in från externa källor.

Är du över 18 år gammal?

Innehållet på RoyalQueenSeeds.com är endast lämpligt för vuxna och är reserverat för personer med myndig ålder.

Se till att du är medveten om landets lagar.

Genom att klicka på STIG PÅ, bekräftar
du att du är
18 år eller äldre.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 av 5
av 37823 recensioner